logo

facebook
Twitter
instagram

NEWS:

 • nurburgring 26/09/15
  «Ik ben gek op de Nürburgring!» Maxime Martin heeft zijn innige relatie met de Nürburgring dit weekend bevestigd door er een tweede DTM-zege te veroveren. Het resultaat...
 • oschersleben 12/09/15
  «Geen geluk gehad» Tijdens de races in Oschersleben had Maxime Martin niet echt veel meeval. Op een omloop waar inhalen moeilijk is werd de vertegenwoordiger van het RACB...
 • moskou 29/08/15
  «Zondag opnieuw voorin te vinden» Maxime Martin werd afgelopen weekend in Moskou van laag naar hoog geslingerd. Na een compleet mislukte zaterdag, hij moest helemaal achteraan...
 • red bull ring 01/08/15
  «Al aan Moskou aan het denken» De Oostenrijkse DTM-meeting werd geen succes voor Maxime Martin, noch voor de BMW-rijders. Als 14de en 20ste in de twee races op de Red Bull...
 • zandvoort 11/07/15
  «Eerst een podium, dan een heel lastige race» Gemengde gevoelens bij Maxime Martin na afloop van het Zandvoort-weekend van de DTM. De vertegenwoordiger van het RACB National...
 • norisring 02/05/15
  «Een lastig weekend» Opgave in de eerste wedstrijd, tiende in de tweede, Maxime Martin behaalde dit weekend op de Norisring niet de verhoopte resultaten. De vertegenwoordiger...
 • Hockenheim 02/05/15
  “Duidelijk competitiever dan vorig jaar” Twee goede kwalificaties met een elfde en een achtste tijd, als eerste BMW-rijder op zaterdag zes punten gescoord en op zondag een...
 • Hockenheim 19/10/14
  "De balans is positief" Voor zijn eerste seizoen in de DTM eindigt Maxime Martin zevende in het kampioenschap en derde van de BMW-rijders. Hoewel de vertegenwoordiger van het...
 • Zandvoort 28/09/14
  "Een mooie comeback en officieuze titel van Rookie van het jaar er bovenop" Maxime Martin kwam in Zandvoort als zesde over de streep, na als zestiende te zijn gestart. Een...
 • Lausitzring 14/09/2014
  "Gemengde gevoelens" Maxime Martin haalde op de Lausitzring niet het verhoopte resultaat. De vertegenwoordiger van het RACB National Team zette de 16de kwalificatietijd neer en...

NEXT RACE:

14 - 16.10.2016 de Final Hockenheim 4,574 km   2016 Hockenheim 1

.
2
1
2
4
Days
1
1
Hours
2
9
Minutes
4
7
Seconds

maxime-martin 02

De pers van Maxime


DTM - Nürburgring 26 & 27/09/15
Ik ben gek op de Nürburgring!

Meer weten

«Ik ben gek op de Nürburgring!»Maxime Martin heeft zijn innige relatie met de Nürburgring dit weekend bevestigd door er een tweede DTM-zege te veroveren. Het resultaat van een perfecte dag, die helaas op zondag niet kon worden herhaald: toen moest de BMW-rijder van het RACB National Team zich tevreden stellen met een dertiende plaats.


De Nürburgring ligt hem duidelijk wel. Op zaterdag was Maxime Martin al tweede in de kwalificaties en meer had hij niet nodig om van op die eerste startrij naar de zege te rijden. De eerste van het seizoen, de tweede van zijn DTM-carrière, na vorig jaar ook in Moskou te hebben gewonnen.
"Ik had een goede start", vertelt de rijder van het RACB National Team. "Ik deed een heel goede zaak in de eerste bocht, door er de leiding te nemen." Ondanks een contact met polesitter Wehrlein. "Iets later werd de koers met een rode vlag stilgelegd, maar de tweede start verliep goed. Ik behield mijn leidersplaats en kon gestaag een kloofje uitdiepen richting mijn concurrenten, die achter me aan het bakkeleien waren. Ik werd nooit echt verontrust. Ik ben extra blij dat ik dit resultaat voor mijn werkgevers wist te laten optekenen, temeer omdat de volgende BMW pas op de zevende plaats aantikte."


Op zondag klonk het liedje iets anders: na als 16de te zijn vertrokken kwam Maxime als 13de over de streep.
"Opnieuw werden we geconfronteerd met een probleem dat nu al een seizoen lang duurt: de inconsistentie van de banden", stelt Max. "Het eerste setje was perfect en daarmee kon ik een vierde tijd neerzetten. Maar met de tweede had ik helemaal geen grip meer en moest ik vechten met een auto waarvan de afstellingen van zaterdag helemaal niet gewijzigd waren! Ik kon niet beter dan een zestiende tijd en ik finish als dertiende."


Er resten Maxime Martin nog twee races op zijn seizoen in schoonheid af te sluiten, op 16 en 18 oktober, tijdens de laatste DTM-meeting in Hockenheim.

DTM - Oschersleben 12 & 13/09/15
Geen geluk gehad

Meer weten

«Geen geluk gehad»Tijdens de races in Oschersleben had Maxime Martin niet echt veel meeval. Op een omloop waar inhalen moeilijk is werd de vertegenwoordiger van het RACB National Team bestraft voor zijn matige prestaties tijdens de kwalificaties.


"Ik denk niet dat ik veel herinneringen zal overhouden aan de meeting van Oschersleben", stelde Maxime Martin zondagavond. "Algemeen genomen ben ik ontgoocheld over mijn resultaten, terwijl sommige BMW-rijders er wel zijn in geslaagd om in de twee races een hoofdrol te spelen."


Het hoogstaande niveau van het kampioenschap verplichtte de rijders om tijdens de kwalificaties een perfecte ronde neer te zetten. Dat is Maxime zaterdag, voor de eerste race, niet gelukt.
"Ik geef toe dat ik in mijn snelle ronde een klein foutje heb gemaakt. Dat kostte me drie tienden van een seconde, waardoor ik pas als twaalfde kon vertrekken. In de race raakte ik in de eerste bocht een andere auto, waardoor de splitter van mijn M4 stuk ging. Zo ging de wegligging van de auto verloren en was de wagen meteen minder efficiënt. Ik finishte als elfde, net buiten de punten."


Op zondag had Maxime bij de tweede kwalificatiesessie amper meer geluk. "Ik zat in een snelle ronde en ik was duidelijk op weg om mijn tijd met twee tienden te verbeteren, toen ik werd geconfronteerd met een gele vlag. Omdat de kwalificatiebanden slechts gedurende twee ronden maximaal presteren, kon ik nadien mijn tijd niet meer verbeteren. Ik moest dus van op de 15de plek vertrekken."


Dit keer geraakte de Belg wel goed weg: al snel lag hij op de 9de positie. Helaas ging de pechduivel er zich opnieuw mee bemoeien.
"Tijdens de pitstop vertoonde één van pistolen nukken. Toen ik terug op de baan kwam, zat ik vast in het verkeer. Toch kon ik nog een paar wagens inhalen, wat op deze piste niet slecht is, om uiteindelijk al negende te finishen."i>

DTM - Moskou 29 & 30/08/15
Zondag opnieuw voorin te vinden

Meer weten

«Zondag opnieuw voorin te vinden»Maxime Martin werd afgelopen weekend in Moskou van laag naar hoog geslingerd. Na een compleet mislukte zaterdag, hij moest helemaal achteraan vertrekken en finishte als voorlaatste, kon de vertegenwoordiger van het RACB National Team in de DTM zijn BMW op de derde startplaats parkeren. Het scheelde niet veel of hij was ook op het Russische podium geëindigd.


Maxime Martin had wel verwacht dat hij de stunt van vorig jaar niet zou kunnen herhalen en dat het hoogste podiumtrapje allicht onbereikbaar zou blijven. Maar op zaterdag kreeg hij heel wat desillusies te verwerken.
"Het was een heel moeilijke dag", bevestigt de rijder van het RACB National Team. "Ik kon niet beter dan een zestiende tijd in de kwalificaties en in de race geraakte ik dan wel goed weg, maar dan moest ik twee crashes voor mij weten te vermijden. De risico's van achteraan te starten zeker... "Het gevolg was dat ik helemaal achteraan reed en bij de finishvlag als 18de en voorlaatste over de streep kwam."


Op zondag had Martin dat al allemaal achter zich gelaten. "Het liep inderdaad heel wat beter", aldus Maxime, die zowel verbaasd als opgelucht was. "Ik kon de vierde tijd neerzetten en mocht zelfs als derde vertrekken, nadat Ekström drie strafplaatsen kreeg."


In de wedstrijd wist de BMW met het nummer 36 die prestaties te bevestigen. "Ik had opnieuw een goede start, hoewel ik wat werd gehinderd door Spengler, waardoor ik even door de graskant moest. Ik viel terug naar de vierde plaats, maar dankzij een goede strategie van mijn team klom ik opnieuw op naar de derde stek, de positie waar ik het gros van de wedstrijd doorbracht. Jammer genoeg kwam ik vast te zetten achter een rijder die zijn pitstop nog moest afwerken en verloor ik het DRS-voordeel. Op drie ronden van het eind vermocht ik niets tegen Ekström, maar de zelfmoordaanval van Green kon ik wel afhouden. Zo finishte ik als vierde, tweede van de BMW's."


Met die twaalf punten is Maxime nu de derde BMW-rijder (ex-aequo) in de tussenstand, een rangschikking waar hij op een twaalfde plaats prijkt. Maar vraag vooral niet hoe het komt dat er zo een grote verschillen waren tussen de prestaties van zaterdag en zondag. "Ik heb echt geen idee", stelt hij. "Op het ogenblik valt het echt moeilijk te verklaren. Uiteraard zullen we de situatie uitvoerig onderzoeken."

DTM - Red Bull Racing 01 & 02/08/15
Al aan Moskou aan het denken

Meer weten

«Al aan Moskou aan het denken»De Oostenrijkse DTM-meeting werd geen succes voor Maxime Martin, noch voor de BMW-rijders. Als 14de en 20ste in de twee races op de Red Bull Ring verkiest de vertegenwoordiger van het RACB National Team zich nu al te richten op de volgende meeting in Moskou, waar hij vorig jaar wist te schitteren.


Maxime Martin houdt aan zijn verplaatsing naar de Red Bull Ring allicht geen onvergetelijke herinneringen over, ondanks het feit dat BMW er vorig jaar wist te schitteren.
“Het ene jaar is het andere niet”, stelt de Brusselaar filosofisch. “Dit was een moeilijk weekend. Voor de eerste race wist ik me als 19de te kwalificeren. Van zo ver op de grid kon ik weinig ambiëren, maar ik wist toch als 14de te finishen.”


Op zondag kon de Brusselaar als 15de aan de tweede wedstrijd beginnen.
“Ik was tweede BMW-rijder op de grid”, legt de vertegenwoordiger van het RACB National Team uit. “Op 50 honderdsten van de snelste rijder van het merk. Zowel in de kwalificaties als tijdens de race regende het pijpenstelen. Het waren dus moeilijke omstandigheden en na enkele kleine foutjes kwam ik als 20ste over de streep. Een weekend om te vergeten, kortom.”


Toch laat Maxime Martin de armen niet zakken.
“Ik kijk nu al uit naar Moskou, waar eind augustus de volgende race van het DTM wordt verreden. Aan dit circuit heb ik uitstekende herinneringen, want vorig jaar liet ik er mijn eerste pole en mijn eerste zege in dit hoogstaande kampioenschap optekenen. We kunnen het weekend aansnijden met 10 kg. minder ballast. Zo zijn we competitiever en kunnen we onze doelen hoger stellen.”

DTM - Zandvoort 11 & 12/07/15
Eerst een podium, dan een heel lastige race

Meer weten

«Eerst een podium, dan een heel lastige race»Gemengde gevoelens bij Maxime Martin na afloop van het Zandvoort-weekend van de DTM. De vertegenwoordiger van het RACB National Team veroverde op zaterdag een hele mooie derde plaats, maar op zondag finishte hij diep in het pak, nadat hij meer dan eens door de concurrentie was aangetikt.


In de autosport moet je jezelf steeds weer in vraag stallen. Dat kon ook Maxime Martin afgelopen weekend vaststellen, tijdens de vierde DTM-meeting van het seizoen, op het circuit van Zandvoort.


"Op zaterdag liep alles perfect", doet onze landgenoot zijn relaas. "In de kwalificaties zette ik de vierde tijd neer en in de race kon ik na een hele goede start al snel de derde plaats bezetten. Ik wist die positie stevig vast te houden, terwijl het verschil met Da Costa ook constant bleef. Zo kon ik voor de eerste keer dit seizoen op het derde podiumtrapje klimmen. Onze BMW's waren duidelijk in vorm: de eerste zeven plaatsen werden bezet door een M4. Door dit resultaat doen we ook opnieuw helemaal mee in het kampioenschap. Na een paar lastige meetings doet het deugd vast te stellen dat het werk van de afgelopen weekend nu zijn vruchten afwerpt."


Op zondag beleefde Maxime Martin echter een minder zonnig scenario.
"Enkele foutjes in de kwalificaties zorgden er voor dat ik niet helemaal voorin kon vertrekken", moest de Brusselaar vaststellen. "Ik kon dus pas van op de elfde plaats vertrekken."
"Ik had een goede start, maar ik werd ook door niet minder dan vier andere auto's aangetikt. Na een aanval van één van mijn tegenstanders belandde ik trouwens in de grindbak, waarna ik pas als laatste opnieuw kon aansluiten. Met een beschadigde wagen kon ik wel mijn weg verder zetten, maar verder dan een 17de plaats geraakte ik niet."


Hoewel de balans van de tweede duidelijk minder gunstig was dan die van de eerste, blijft Maxime optimistisch.
"Wat me zondag overkwam hoort bij het racen. Het belangrijkste is de vaststelling dat we opnieuw competitief zijn. Dit kampioenschap is ver van afgelopen!"

DTM - Norisring 27/06/15
Een lastig weekend

Meer weten

«Een lastig weekend»Opgave in de eerste wedstrijd, tiende in de tweede, Maxime Martin behaalde dit weekend op de Norisring niet de verhoopte resultaten. De vertegenwoordiger van het RACB National Team hoopt die prestaties te doen vergeten tijdens de volgende meeting, over twee weken in Zandvoort.


De derde afspraak van de DTM 2015, in het hartje van Nürenberg, loste alle verwachtingen in. Zoals ieder jaar bevolkten duizenden toeschouwers de tribunes langs de 2300 meter lange Norisring.
“Ik ken de precieze cijfers niet, maar weet wel dat geen enkel kaartje meer te krijgen was”, legt Maxime Martin uit. “Het is heel fijn om voor tot de nok gevulde tribunes te mogen racen.”
“Maar op een omloop die je tijdens de kwalificaties in een vijftigtal seconden kan afwerken zijn de verschillen uiteraard heel klein”, vervolgt de Belgische vertegenwoordiger in de DTM. “Omdat we het hele weekend lang problemen met de remmen hebben gehad, waren de prestaties ook navenant.”


In de kwalificaties voor de eerste wedstrijd zette onze landgenoot een 14de tijd neer. In de wedstrijd moest hij al in de tweede ronde de handdoek gooien.
“Bij een contact met Edoardo Mortara brak een ophangingsstaaf af. Een opgave was onvermijdelijk”, stelt de Brusselaar


Voor de tweede race op zondag zette Maxime Martin de negende kwalificatietijd neer. In de race kwam hij als tiende over de streep.
“Het was een lastig weekend en de remproblemen waren een echte handicap. De achterwielen blokkeerden meer dan eens. Ik ben er ondanks alles toch in geslaagd om een punt te scoren en zowel in de kwalificaties als in de race was ik op zondag tweede BMWrijder. Ik kijk echter al heel erg uit naar de race in Zandvoort, over twee weken.”

DTM - Hockenheim 02/05/15
Duidelijk competitiever dan vorig jaar

Meer weten

“Duidelijk competitiever dan vorig jaar”Twee goede kwalificaties met een elfde en een achtste tijd, als eerste BMW-rijder op zaterdag zes punten gescoord en op zondag een bemoedigende inhaalrace van 20 na 14, na een straf: Maxime Martin verliet Hockenheim als een tevreden man.


De eerste wedstrijd van 40 minuten op zaterdag stelde Maxime Martin bij de start van zijn tweede seizoen in de DTM – nog steeds in de BMW-kleuren – gerust over zijn potentieel. “Door een goede start van op de 11de positie wist ik meteen twee plaatsen te winnen”, doet de vertegenwoordiger van het RACB National Team zijn relaas. “Het was van begin tot eind een heel intense koers, met ook twee safety cars. Ik was niet alleen blij dat ik als zevende kon finishen, maar ook dat ik in de eerste wedstrijd van 2015 als eerste BMW-rijder over de streep kwam.”


Voor de wedstrijd van 60 minuten op zondag wist Maxime zich als achtste te kwalificeren. De race begon op het droge, maar na een derde van de wedstrijd begon het te regenen. En dat zorgde bij de vaandeldrager van het RACB National Team in het prestigieuze Duitse toerwagenkampioenschap voor problemen.
“Ik liep een drive-through straf op wegens ‘unsafe release’, na een kleine onoplettendheid van het team bij het vrijgeven van mijn BMW M4 DTM na de pitstop”, legt Maxime Martin uit. “In de eerste ronde had ik na een lichte aanrijding al wat plaatsen verloren. Ik had al een deel van de verloren plaatsen goedgemaakt, maar door de doorrijstraf viel ik terug naar de 20ste plek. Uiteindelijk wist ik toch nog als 14de over de streep te gaan. Des te jammer, omdat het potentieel om tussen de vijfde en achtste plaats, en dus belangrijke punten te scoren, er zeker was.”


Toch blikt Martin terug op een positief weekend.”Tegenover de andere BMW-rijders ben ik in vergelijking met vorig jaar zeker competitiever. Zeker in Hockenheim, dat me in 2014 – met een 14de en 15de kwalificatietijd – minder lag. Dit weekend doe ik heel wat beter, ondanks het feit dat de BMW tegenover de concurrentie het iets minder goed, zeker omdat dit circuit ons normaal gezien zou moeten liggen. Over mijn persoonlijke prestaties ben ik dus best tevreden. Maar tegenover de tegenstand schoten we dit weekend duidelijk te kort. Ik denk dat we wat achterstand hebben, we zullen dus de handen uit de mouwen moeten steken.”


Na afloop van de eerste meeting staat Maxime Martin elfde in de tussenstand, met zes punten achter zijn naam. Op 29 mei staat de volgende race op het programma, op de Lausitzring.

DTM - Hockenheim 19/10/14
De balans is positief

Meer weten

"De balans is positief"Voor zijn eerste seizoen in de DTM eindigt Maxime Martin zevende in het kampioenschap en derde van de BMW-rijders. Hoewel de vertegenwoordiger van het RACB National Team hoopte het seizoen af te sluiten met een goed resultaat – vandaag moest hij voor het eerst dit seizoen voortijdig de strijd staken – blijft de balans positief.


Veel zon en een paar tienduizend toeschouwers: de tiende en laatste race van het seizoen 2014 van de DTM werd in Hockenheim met vuurwerk afgesloten, op hetzelfde circuit waar in mei het seizoen begon.


Voor Maxime Martin, onze vertegenwoordiger in dit hoogstaande kampioenschap, liep het niet zoals hij had gehoopt.
“Al bij de vrije trainingen was het duidelijk dat het moeilijker zou worden dan verwacht”, benadrukt de Brusselaar. “Mijn vijftiende plaats in de kwalificaties was uiteraard een ontgoocheling. Maar de verschillen tussen de snelste tijd en de middenmoot waren klein. Zo was mijn tijd in Q2 slechts 348 duizendsten trager dan de pole. Om maar te zeggen dat het niveau hier hoog ligt.”


In de race had de vertegenwoordiger van het RACB National Team evenmin veel geluk.
“Ik denk dat ik een goede start wist te nemen. Zo kon al na een paar honderd meter mijn teammaat passeren. Helaas werd ik al snel daarna geharpoeneerd door een andere BMW-rijder. De schade aan mijn wagen was aanzienlijk, maar mijn team vroeg me op de baan te blijven. Met een wagen die helemaal uit balans was kon ik geen goede tijden meer draaien. Het toppunt was dat ik als laat gevolg van de aanrijding nog eens lek reed, nadat ik al van banden had gewisseld. De extra pitstop deed mijn hoop om nog enkele punten te scoren helemaal in rook opgaan.”


Ontgoochelend, maar over het hele seizoen stelt Maxime Martin toch een positieve balans op.
“Tuurlijk is het niet plezant om het seizoen af te sluiten met een opgave, maar over het algemeen denk ik dat dit eerste jaar in de DTM goed is verlopen. Eén pole, één zege, de officieuze titel van Rookie of the Year, de zevende plaats in de eindstand, derde van acht BMW-rijders. Ik hoef niet te blozen!”

DTM - Zandvoort 28/09/14
Een mooie comeback en officieuze titel van Rookie van het jaar er bovenop

Meer weten

"Een mooie comeback en officieuze titel van Rookie van het jaar er bovenop"Maxime Martin kwam in Zandvoort als zesde over de streep, na als zestiende te zijn gestart. Een indrukwekkende inhaalrace, die ook goed was voor een extra eretitel: van de vier Rookies die dit jaar in de DTM aan de start kwamen is de vertegenwoordiger van het RACB National Team nu al zeker de best geklasseerde.


Toch was de DTM-meeting in Zandvoort niet opperbest begonnen voor onze landgenoot. Tijdens de kwalificaties op zaterdag baarde een nukkige benzinepomp hem wat zorgen. Het ding haperde wat, waardoor de jonge Belg niet alles uit zijn BMW M4 kon halen. "Door dat probleempje kon ik pas de 17de tijd neerzetten”, legt Martin uit. Omdat een andere deelnemer nog een straf opliep, kon de vertegenwoordiger van het RACB National Team in de DTM als 16de op de startgrid plaatsnemen. Alles was klaar voor een mooie inhaalrace, evenwel."


“Ik vertrok op harde banden, maar gedurende een tijdje zat ik vast in het verkeer”, vertelt de Brusselaar. “Maar het was een heel bewogen race en heel wat rijders kwamen met elkaar in contact. Er waren in totaal vier tussenkomsten van de safety car. Omdat ik aan het eind van de race de zachte banden kon laten monteren, kon ik mijn tegenstanders één voor één inhalen. Op een gegeven moment lag ik 18de, maar ik ben wel als zesde over de streep gekomen.”


Met die acht extra punten staat Maxime Martin nu zesde in de tussenstand, met nog één meeting te gaan. Dat maakt dat de rijder van het RACB National Team nu al zeker is van de titel van Rookie van het jaar 2014. “Het is slechts een eretitel, maar ik ben er wel trots op”, lacht de Belg. “Rookie van het jaar kan je maar in één seizoen worden. Nico Müller, Antonio Felix da Costa en Vitaly Petrov waren de andere Rookies dit jaar. Maar omdat ik nu al een onoverkomelijke voorsprong in het kampioenschap heb, kunnen ze mij die lauwerkrans niet meer afnemen. Ik ben trouwens blij dat ik Marco Wittmann als Rookie van het jaar kan opvolgen.”


Door de tweede plaats van Wittmann dit weekend, en de zesde van Martin uiteraard ook, scoorde Team RMG 26 extra punten, waardoor ze nu ook de teamtitel hebben binnengehaald, enkele weken na de rijderstitel te hebben veroverd.

DTM - Lausitzring 14/09/14
Gemengde gevoelens

Meer weten

"Gemengde gevoelens"Maxime Martin haalde op de Lausitzring niet het verhoopte resultaat. De vertegenwoordiger van het RACB National Team zette de 16de kwalificatietijd neer en kwam als 14de over de streep. Zijn zesde tijd in de race – snelste BMW-rijder – bewijst echter dat zijn leerschool in de DTM nog steeds verder gaat.


De op twee na laatste manche van de DTM werd op zaterdag verstoord door de mist. Dat noopte de organisatoren tot een lichte aanpassing van de timing.


“Door de slechte zichtbaarheid werd de vrije training herleid tot een kwartier”, vertelt Maxime Martin. “De piste lag er nat bij, maar droogde op. Dat maakte het nog wat moeilijker, want zo was het onmogelijk om goede referentiepunten vast te leggen.”


Tijdens de kwalificaties deed zich zowat hetzelfde scenario voor.
“Er was maar één droge lijn. Bovendien gingen we voor onze afstellingen de verkeerde kant uit. Kortom, ik zette pas de zestiende tijd neer.”


Door een straf voor een tegenstander kon de Belg als 15de aan de race vertrekken.
“Ik nam een goede start en lag al snel tiende. Jammer genoeg werd ik geraakt door Paul Di Resta en stond ik achterstevoren. Ik viel terug naar de 15de plaats. Op dat moment begonnen mijn regenbanden – waarmee iedereen was vertrokken – te lijden, want het asfalt werd steeds droger.”


Alsof dat nog niet voldoende was, kreeg onze landgenoot ook nog eens een drive through aan de broek.
“Blijkbaar ging ik te snel onder gele vlag. Die extra doortocht door de pitlane deed me uiteraard heel wat plaatsen verliezen. Gelukkig liep het in de slotfase, toen ik de option-banden had onderliggen, wat beter. Na een paar ronden had ik mijn referentiepunten gevonden en kon ik vrijuit rijden. Zo wist ik de zesde rondetijd van de race neer te zetten, de snelste van alle BMW-rijders.”


Bij de finish feliciteerde Maxime hartelijk zijn teammaat Marco Wittmann, de nieuwe DTM-kampioen van 2014.
“Marco zette een schitterend seizoen neer en verdient deze bekroning helemaal. Ik ben uiteraard ontgoocheld door mijn uitslag in de race, maar mijn rondetijden zorgen toch voor enige troost.”

DTM - Nürburgring 17/08/14
Best of the rest

Meer weten

"Best of the rest"Van plaats 12 op de grid naar 7e aan de finish: met die prestatie was Maxime Martin zondagnamiddag op de Nürburgring de tweede beste BMW-rijder van het weekend. Alleen zijn teamgenoot Marco Wittmann deed beter: hij won de race.


Maxime Martin had al een voorgevoel toen hij naar de Nürburgring afreisde: de wisselende weersomstandigheden zouden een rol spelen. Zo geschiedde meteen al tijdens de kwalificaties, zaterdag.
“Ik ken dat circuit als mijn broekzak, maar toch valt er voor mij nog heel wat te leren in DTM, zo merkte ik”, gaf Maxime Martin na de kwalificaties toe. “Bij BMW slaagde alleen Marco Wittmann erin om het onderste uit de kan te halen. Het was dan ook heel heikel rijden: in het begin van qualifying was het nat, terwijl het asfalt naar het einde toe helemaal opgedroogd was. Natuurlijk hoopte ik beter dan die twaalfde tijd, maar ik kon me troosten met de wetenschap dat ik de tweede beste BMW-rijder was.”


Die rol van ‘Best of the rest’ bevestigde Maxime helemaal in de race. “Op zondag bleven de hemelsluizen dicht, zodat ik aan de race begon met zachte banden, de zogenaamde 'options'. Na een goede start kon ik opklimmen naar de zesde plaats. Na mijn pitstop kreeg ik de harde banden mee, de 'primes'. Niet meteen heilzaam voor het rijgedrag van de auto, merkte ik. Het belette me niet om de zevende plaats te grijpen, tweede beste BMW in de race. Daarmee pakte ik nog wat kostbare punten die ervoor zorgen dat ik zevende blijf in het kampioenschap. Dankzij de overwinning van Wittmann versterken we onze leiderspositie in het kampioenschap van teams en constructeurs.”

DTM - Spielberg (03/08/14)
Ondanks alles een leerrijke ervaring

Meer weten

"Ondanks alles een leerrijke ervaring"Achtste in de kwalificaties, 14de in de race, Maxime Martin bleef na de DTM-manche in Spielberg met gemengde gevoelens achter. Maar de vertegenwoordiger van het RACB National Team verliet Oostenrijk in de wetenschap dat hij opnieuw wat meer ervaring had opgedaan.


Toen hij tijdens de eerste vrije trainingen in Spielberg de snelste tijd liet optekenen, leek het alsof Maxime Martin met zijn BMW M4 van het team RMG opnieuw een uitstekende prestatie zou neerzetten. Maar dat bleek uiteindelijk niet zo.
“Ik stond uiteindelijk pas achtste op de grid”, legt de Brusselaar uit. “Eigenlijk hadden we in Q3, het beslissende deel van de kwalificaties, een betere tijd kunnen neerzetten, maar niet alles liep zoals verhoopt.”


Een scenario dat zich ook in de race herhaalde. “Ik had geen goede start en verloor enkele plaatsen. Ik zat wat vast in het verkeer en bovendien is dit geen circuit waarop het makkelijk inhalen is. Alle BMW-rijder voor me hadden zachte banden omliggen, terwijl ik op de harde rubbers onderweg was. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg ik ook een drive-through aan de broek, omdat ik – net als zes andere rijders – te snel had gereden onder gele vlag. Ik viel dus terug naar de 21ste plek. Ik heb nog wat doorgeduwd en finishte uiteindelijk als 14de.”


Toch blikt Maxime Martin met een positieve blik terug op het Oostenrijkse weekend. “Deze race verliep niet optimaal, maar ik heb wel heel wat ervaring opgedaan. Ik ben heel blij dat ik voor de zesde keer op zes aan de finish sta.”

DTM - Moscow Raceway (13/07/14)
een historische zege

Meer weten

"een historische zege"Het circuit van Moskou kreeg deze zondag dankzij een schitterende prestatie van Maxime Martin een historische weergave van de Brabançonne te horen. De vertegenwoordiger van het RACB National Team stelde zich niet tevreden met de pole die hij op zaterdag veroverde, maar wist ook op overtuigende wijze de allereerste overwinning voor een Belg in het prestigieuze kampioenschap te scoren.


Nog voor zijn vertrek naar Rusland had Martin gesteld: “Het komt me uitstekend uit dat we dit jaar op de lange versie van de Moscow Raceway rijden. Zo is het circuit nieuw voor iedereen en starten we allemaal op gelijke voet.” Aan het stuur van een bijzonder performante BMW zette Maxime zijn stoutste verwachtingen in werkelijkheid om. Pole en zege, na een wedstrijd waarin hij nooit bedreigd werd. Achteraf werd hij dan ook overstelpt met lovende kritieken.

“Na de vrije trainingen verliepen ook de kwalificaties fantastisch”, stelde Martin zaterdag al. “Als eerste aan wat pas mijn vijfde DTM-wedstrijd ooit kunnen beginnen, dat is best indrukwekkend. Het geeft ook een uitstekend gevoel. Maar goed, de race wordt iets helemaal anders. Ik wil nu vooral bewijzen dat ik vooraan kan meestrijden.”


Opdracht volbracht. En hoe! Na een perfecte start reed de vertegenwoordiger van het RACB National Team in de DTM als een metronoom van zijn achtervolgers weg. Martin had een voorsprong van elf seconden op het moment dat de safety car halverwege de wedstrijd de tellers opnieuw op nul zette. De leider koos het moment om van banden te wisselen, een perfecte timing. Tien ronden later, bij de herstart, liet de Brusselaar opnieuw iedereen achter zich, om uiteindelijk met een voorsprong van 4,2 seconden over de streep te gaan. Hij mocht meteen zijn naam met gouden letters in het DTM-palmares en in de Belgische autosportgeschiedenis bijschrijven.


“Tuurlijk ben ik tevreden”, hakkelde hij na de champagnedouche. “Maar ik ben vooral heel verrast! Ik heb altijd van de DTM gedroomd, nooit van een carrière in de eenzitterij. Wat me hier in Moskou overkomt is ongelooflijk. Ik denk dat ik wat tijd zal nodig hebben om dit helemaal te beseffen. Bij mijn vijfde DTM-wedstrijd, mijn eerste op dit circuit, meteen de pole en de zege pakken, dat is gigantisch. Ik kan mijn RMG Team en BMW nooit genoeg bedanken… Mijn auto liep perfect.”

DTM - Hungaroring (01/06/14)
Mijn eerst acht punten voor het kampioenschap

Meer weten

"Mijn eerst acht punten voor het kampioenschap"In amper zijn derde wedstrijd in de DTM zette Maxime Martin als een uitstekende prestatie neer. De vertegenwoordiger van het RACB National Team kwalificeerde zich als vierde en wist met de BMW van het RMG team als zesde over de streep te gaan.


Voor hij naar Hongarije trok had Maxime Martin gezworen om tijdens de kwalificaties competitiever voor de dag te komen. Hij hield woord en zette in Q1 de tweede tijd neer en de vierde tijd in Q2 en Q3. “Uiteraard ben ik heel tevreden over deze resultaten”, legt de jonge Belg uit. “Ze bewijzen dat ik me steeds beter voel aan het stuur van de BMW M4, waardoor ik de wagen steeds beter kan benutten.”


De Hungaroring baadde in de zonneschijn en lag er dus poederdroog bij. Martin verkoos op de Prime-banden te vertrekken, de hardere bandensoort. “Tuurlijk wisten de rijders die op de Options (zachtere banden, red.) waren vertrokken me snel te passeren, waardoor ik me op een gegeven moment op de twaalfde plek bevond. Toen ik echter op mijn beurt de zachte banden kon omleggen, maakte ik al snel weer deel uit van de kopgroep.”


De vertegenwoordiger van het RACB National Team is er zelfs van overtuigd dat hij beter had kunnen doen dan een zesde plaats. “Bij de pitstop heb ik inderdaad wel wat tijd verloren… Een vierde plaats behoorde zeker tot de mogelijkheden! Maar ik laat me mijn plezier niet verknallen. Vandaag heb ik mijn eerste acht punten in het prestigieuze DTM-kampioenschap veroverd, waardoor ik op het ogenblik ook de beste rookie van het kampioenschap word.”

DTM - Hungaroring (01/06/14)
Mijn doel? Beter doen in Q2

Meer weten

"Mijn doel? Beter doen in Q2"Na twee meetings in Duitsland trekt de DTM voor de eerste keer over de grens. Op de Hungaroring in Boedapest hoopt de vertegenwoordiger van het RACB National Team de informatie die hij tijdens de vorige race met de BMW M4 van RMG wist te vergaren in praktijk om te zetten.


De DTM beperkt zich niet tot Duitse circuits. Meer dan eens gaat het kampioenschap ook over de landsgrenzen. Soms zelfs voor exotische bestemmingen. De derde race van het seizoen wordt niet aan de andere kant van de planeet afgewerkt, maar in Hongarije, op de Hungaroring. Het is voor het eerst in 26 jaar dat de DTM er rijdt. “Dit is geen onbekend terrein voor mij”, stelt Maxime Martin. “Deze omloop werd ook al gebruikt tijdens de pre-seizoenstesten. Ik reed er twee dagen, om er de afstellingen van mijn BMW M4 te verfijnen.”


Een goede context dus, temeer omdat de jonge Belg uit Oschersleben kon vertrekken met het geval dat hij vooruitgang had geboekt. “In de wedstrijd liep het steeds beter. Tijdens de laatste meeting reed ik ook voor het eerst in de regen. Omstandigheden die me de gelegenheid gaven om het rijgedrag van mijn M4 nog beter onder de knie te krijgen. Maar ik ben me er van bewust dat ik nog heel wat te leren heb. Vooral dan in de kwalificaties. Tijdens de eerste twee races geraakte ik door Q1, maar in Q2 liep het minder goed. Dit weekend wil ik me er op toeleggen het daar beter te doen.”


Een hele opgave, die dit weekend nog meer belang heeft dan anders. “De Hungaroring heeft de reputatie een circuit te zijn waar het moeilijk inhalen is. Daar, meer dan elders, is het heel belangrijk om een goede startplaats te veroveren. Nadien kan je eigenlijk alleen plaatsen winnen wegens wedstrijdfeiten of via de strategie. Een goede reden om vanaf de kwalificaties op zaterdag heel competitief te zijn.”

DTM - Oschersleben (18/05/14)
Goede rondetijden in de regen

Meer weten

"Goede rondetijden in de regen"13de op de grid, 14de aan de finish… Het resultaat is niet helemaal de weerspiegeling van Maxime Martins prestaties in Oschersleben. Tijdens zijn tweede wedstrijd in de DTM wist de vertegenwoordiger van het RACB National Team met zijn BMW M4 van RMG meer dan eens het ritme van de leiders aan te houden.


Maxime Martin zet zijn leerschool in de fel bevochten DTM verder. Vooral dan in de kwalificaties…
“In Q1 wist ik de tiende tijd neer te zetten, de 3de van de BMW’s. In Q2 kon ik echter niet beter dan een veertiende tijd”, moet de Belg toegeven. “Ik wist slechts met een tiende te verbeteren, terwijl mijn tegenstanders vier, soms zelfs vijf tienden per ronde sneller ging. Ik zat ook wat vast in het verkeer.”


Omdat een andere rijder voor hem werd gediskwalificeerd kon Maxime Martin zondag op de 13de plaats op de startgrid plaatsnemen. “Gedurende de eerste vijf ronden bleef het droog in Oschersleben, maar dan begon het te regenen. Gedurende de eerste ronden wisten de rijders die met de zachtere banden onderweg waren me te passeren, maar nadien wist ik ronde per ronde terug te keren. Van de 16de plaats, waar ik in het begin van de wedstrijd rondreed, rukte ik op naar de zesde plaats. Jammer genoeg had ik wat pech met de drie tussenkomsten van de safety cars. Het is dan ook wat frustrerend om als 14de te finishen, zeker als je op een gegeven moment bijna in de top-5 zat. Over het geheel genomen is het echter een positief weekend: ik wist in de wedstrijd een paar goede tijden neer te zetten, zeker in de regen en ik heb het gevoel dat ik aan het stuur van de BMW M4 vooruitgang heb geboekt. Ik kijk nu al uit naar de volgende race, begin juni op de Hungaroring.”

DTM - Hockenheim (04/05/14)
Algemeen beschouwd een positief resultaat

Meer weten

"Algemeen beschouwd een positief resultaat"Maxime Martin reed bij de eerste DTM-manche in Hockenheim naar de 20ste plaats. Aan het stuur van de BMW M4 van het RMG Team zetten de vertegenwoordiger van het RACB National Team enkele mooie rondetijden neer, maar kreeg hij ook enkele tegenslagen te verwerken.


Maxime Martin had het op voorhand al duidelijk gesteld: in de hoog aangeschreven DTM heeft hij nog heel wat te leren. Dat leerproces verliep tijdens de kwalificaties nochtans niet slecht. “Voor ik de eerste kwalificatiesessie aansneed wist ik helemaal niet waar ik me moest situeren”, stelt de Belg. “De derde tijd in Q1 stelde me gerust. In Q2 beging ik enkele foutjes, waardoor ik terugviel naar de 14de plek, op enkele tienden van een seconde van Q3.”


Na een goede start werd Maxime al snel opgehouden. “Al heel vroeg in de wedstrijd zat ik vast achter de Mercedes van Gary Paffett, die duidelijk langzamer was dan ik.”


Toch was het in de pits dat de Belg het meeste tijd verloor. “Een wiel van mijn BMW zat niet helemaal vast, waardoor al snel op drie wielen stond. De wagen moest worden teruggeduwd, terwijl enkele mecaniciens het vierde wiel terugbrachten. Kortom, het hele incident kostte me een ronde.”


Toch verloor de vertegenwoordiger van het RACB National Team er zijn motivatie niet door. “De laatste minuren van de wedstrijd werden tegen hoog tempo afgewerkt: mijn rondetijden kwamen in de buurt van de leidende BMW’s. Dat bewijst dat de snelheid er is. Nu is het aan mij om de nodige ervaring op te doen. Die zal er na verloop van tijd wel komen. Ik mag dan wel pas als 20ste zijn gefinisht, dit mag best een positief weekend worden genoemd. Wat nog beter is, is dat mijn BMW Team RMG-teamgenoot Marco Wittmann met de zege is gaan lopen.”


De volgende wedstrijd wordt op 18 mei afgewerkt in Oschersleben.